Продължете към съдържанието
Начало » Всичко, което трябва да знаем за восъка за свещи

Всичко, което трябва да знаем за восъка за свещи

  • от

Има много различни видове восък, които могат да се използват за производство на ароматни свещи. Пчелният восък например, се използва за производството на свещи  от хиляди години, докато восъците, направени от кокос, соя, петрол, са съвременни изобретения.

Всеки тип восък има различни свойства, което прави някои по-добри в задържането и отделянето на аромат, докато други се отличават с това, че изгарят бавно и не димят. В следващите редове ще намерите полезна информация за всеки от видовете восък.

Кой восък за свещи е най-добър?

Всеки тип восък за свещи има своите положителни и отрицателни страни, което затруднява избора на категоричен победител. Ето защо на пазара има толкова много различни видове восък и восъчни смеси. 

Кой восък за свещи има най-дълго време на горене?

Смята се, че соевият восък има най-дългото време на горене, но всяка година се създават нови подобрени формули на восъчни смеси, които позволяват още по-бавното изгаряне на свещите.

Времето на изгаряне се влияе от много фактори – температурата в стаята, ароматните масла, фитила и вида на контейнера. Времето за изгаряне на една свещ, което всички производители посочват са приблизителни и са предназначени само за ориентир.

Кой восък за свещи дава най-добрия аромат?

Към момента парафиновите восъци се считат за най-добрите за постигане на силен аромат – ето защо много марки все още използват такъв восък. Естествените восъци като соя, кокосов и рапичен се подобряват всяка година и скоро ще задминат парафина по задържане и отделяне на аромати.

Токсичен ли е восъкът за свещи?

Въпреки че много свещи се правят с помощта на нетоксичен парафинов восък, който често се среща в производството на козметика и храни, лично ние не предпочитаме да не рискуваме, при наличието на алтернативни възможности, в лицето на естествените восъци. Някои восъци при изгаряне отделят малки количества химикали. Установено е, че парафиновият восък освобождава някои летливи органични съединения в атмосферата. 

Естествените восъци като соя, рапица, кокос и пчелен восък са най-добрият избор за свещи, които изгарят чисто, без да се притесняваме от замърсяването на въздуха в помещенията. Има дори някои проучвания, че пчелният восък действително може да помогне за изчистването на въздуха.

Силно препоръчваме да потърсите медицинска помощ, ако започнете да се чувствате зле, докато горите ароматни свещи или след случайно поглъщане на восък – може да сте алергични към една или повече от съставките, използвани в свещта. Трябва да се внимава и с домашните любимци да не погълнат случайно някоя от свещите ви. Някои от съставките в ароматните свещи могат да са токсични за кучетата и котките и трябва да бъдат отведени на ветеринар, ако проявят алергични или други симптоми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *